Vom incepe acest articol cu o veste soc:
Stiati ca in Romania sunt de 5 ori mai multe trabucuri cubaneze decat produce Cuba intr-un an?
(1) Introducerea in sau scoaterea din tara, prin orice mijloace, a bunurilor sau marfurilor, prin alte locuri decat cele stabilite pentru control vamal, constituie infractiunea de contrabanda si se pedepseste cu inchisoare de Ia 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi.
Cand ne gandim la Cuba, ne vin in minte cateva elemente: Fidel Castro, rom, socialism, trabucuri. Acestea din urma sunt produse in urma a aprox. 500 de manevre facute cu tutunul crescut atent in celebra insula. Se estimeaza ca numarul trabucurilor false comercializate il depaseste cu mult pe al celor originale. Cu totii am primit ori am auzit pe la prieteni care se lauda cu trabucurile “furate din fabrica”, aduse de bunica, matusa, catelul, ori diverse nevertebrate – la un pret de nimic. Va mai livram – gratuit – o informatie: din nicio fabrica nu iese NIMIC. Absolut niciunul. 0 – zero. Multimea vida. Toate acestea sunt legende. Si trabucuri false.
In primul rand, trebuie sa clarificam ce inseamna un trabuc contrafacut. Acestea sunt false atunci cand sunt etichetate si ambalate cu sigla unui brand celebru, inducand in eroare cumparatorul.
Tigarile de sub umbrela Habano sunt produse dintr-un tutun cultivat intr-o anumita regiune din Cuba, dupa inalte standarde de calitate, multi ani de maturare.
Ganditi-va la sampanie. Exista numeroase vinuri spumante, insa doar cele facute din struguri crescuti in regiunea specifica a Frantei pot constitui sampania.
Trabucurile contrafacute sunt rulate din tutun cubanez (dar de cele mai multe ori Dominican sau nici din acelea). Asadar, puteti cumpara din strada o cutie de Cohiba cu aprox 50$, cand in mod normal acestea nu ar putea fi gasite sub 350$. Realizati ca nu este nici pe departe acelasi produs.
Saptamanal vom scrie cate un articol detaliat pentru fiecare brand de trabucuri in parte, astfel incat sa invatati cum sa alegeti trabucurile originale.
In Romania exista o singura companie importatoare de trabucuri cubaneze. Aceasta lucreaza cu cativa distributori autorizati – magazine online si fizice. Daca acele companii nu au datele afisate pe site-uri, puteti contacta firma importatoare si va puteti interesa daca un anumit comerciant este autorizat/recunoscut sau nu. Orice alt produs este contrafacut, respectiv orice alt comerciant este fals.
Acestea fiind spuse:
- Nu achizitionati trabucuri de la persone ori din locuri neautorizate.
- Daca nu va este emisa o factura, sunt 100% ca produsul sa fie fals – deoarece nu are act de provenianta.
In alta ordine de idei, va rog sa retineti faptul ca importul, respectiv comercializarea tutunului de lux implica niste costuri suplimentare pentru companii. Este o ofensa majora adusa celor 300 de personae care lucreaza pentru trabucul tau, precum si pentru companii ori pentru oamenii care consuma produse originale. Pentru munca persoanelor care platesc pretul corect – de multe ori infinit mai mare – pentru un produs original. Contrabanda este o infractiune si se pedepseste conform legii.
Infracțiunea de contrabandă, prevăzută de art. 270 din Codul vamal, este incriminată în vederea prevenirii și combaterii concurenței neloiale față de producătorii Uniunii Europene, dar și în vederea preîntâmpinării pierderilor veniturilor fiscale determinate de importurile frauduloase care pun în pericol atât resursele statelor membre.
Produsele din tutun prelucrat sunt asimilate, potrivit art. 266 alin. (1) pct. 7 din Codul fiscal, produselor accizabile și au un regim fiscal diferit, fiind supuse, în acord cu art. 338 lit. b) din același cod, regimului accizelor la momentul importului acestora pe teritoriul Uniunii Europene. De aceea, potrivit art. 612 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, “Persoanele fizice pot introduce sau scoate din țară mărfuri fără caracter comercial, în limitele și în condițiile prevăzute de lege.”
Faptele de colectare, deținere, producere, transport, preluare, depozitare, desfacere și vânzare a tutunului intră în sfera ilicitului penal, fiind reglementate prin norme fără echivoc, pedeapsa pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 270 alin. (3) din Legea nr. 86/2006.
(1) Introducerea in sau scoaterea din tara, prin orice mijloace, a bunurilor sau marfurilor, prin alte locuri decat cele stabilite pentru control vamal, constituie infractiunea de contrabanda si se pedepseste cu inchisoare de Ia 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi.